Esther Gottschalk: hart, buik en ziel!

Op 07.03.2016 door Esther Gottschalk - Geen reacties

Esther Gottschalk, directeur van de belangenvereniging Nieuw GeNeCo, vertelt hoe Meet the Composer! een lans breekt voor de hedendaagse componist. Als voorbeeld legt ze uit hoe de drie componisten in onze serie van elkaar verschillen, aan de hand van drie wezenlijk menselijke aspecten: het hart, de buik en de ziel.

Er is ongelooflijk veel sprankelende muziek, die nú gemaakt wordt, krakend vers. Fantastische muziek die wat mij betreft veel meer gehoord mag worden. Dat lukt steeds vaker via speciale concerten en tijdens festivals, huiskameropera’s, sta- en ligconcerten, op onverwachte locaties.

Wie schrijft die muziek? Wat beweegt een componist van nu? Wat raakt de luisteraar? En hoe creëer je aandacht voor hedendaagse muziek te midden van de alom (zo niet: over-)aanwezige, populaire hits of de klassiekers?

 Meet the Composer! komt tegemoet aan al die vragen en lanceert een verrassend nieuwe aanpak. De programmamakers, allemaal zelf componisten, geven zo vorm aan de behoefte aan een persoonlijke, warmbloedige ontmoeting tussen maker en publiek. Ze zijn daarbij wars van alleen maar een ‘geleerde’, stilistische benadering van muziek. En vol overtuigd van het belang van de directe ontmoeting met hun publiek, in een totaalervaring.

Opmerkelijke presentatoren als Paul Haenen, Stine Jensen en Mike Boddé kijken met een onbevangen blik naar de muziek. Zij gaan op hun brutale, nieuwsgierige wijze het gesprek aan met drie bijzondere componisten. Met live muziek, filmpjes, clips en interviews worden niet alleen de muziek, maar ook de maker, zijn of haar lievelingswerk en inspiratiebronnen belicht. “Van Bach tot The Beach Boys, van Chopin tot Portugese fado en tot Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt,” zoals organisatoren Joost Kleppe en Nathan Tax schrijven.

Geen gewoon concert dus, maar een heuse muzikale theatershow. Zeg maar, Zomergasten meets Collegetour. Maar dan met de muziek in de hoofdrol.

De componisten Chiel Meijering, Aspasia Nasopoulou en Joost Kleppe schrijven alledrie toegankelijke, goed verstaanbare muziek, op de grens van pop, wereldmuziek en klassiek.

 

Chiel Meijering schrijft vanuit de motoriek, de ‘buik’. Zijn werk heeft een objectief en onstuitbaar karakter. Hij vraagt veel fysieke inzet van zijn muzikanten, ligt dicht bij pop en jazz. Als je Chiels muziek hoort denk je aan muzikanten die hun gitaar stukslaan, actionpainting, aan oerdrift. Hij zet fascinatie voor destructie om in schoonheid.

Het mystieke werk van de Grieks Nederlandse Aspasia Nasopoulou komt regelrecht uit de ziel. Zij schrijft melodisch en maakt inventief gebruik van hedendaagse technieken en klankkleuren. Haar muziek is eerder sereen dan expressionistisch. Net als componisten Bach en Pärt stijgen de noten van Aspasia als het ware boven het menselijk lijden uit.

Joost Kleppe componeert vanuit het hart, de ontroering. Lyrische vocale lijnen en een bitterzoete samenklank vormen de basis van zijn composities. Daar komt een speelse ritmiek en een portie humor bij, maar melancholie blijft toch het voornaamste element. Portugese fado is dan ook een van zijn grote inspiratiebronnen.

 

Het leuke van de serie Meet the Composer! is dat ze zich daarmee op een speelse en toegankelijke manier openstelt voor iedereen die nieuwsgierig is naar muziek; ontroerend en aanstekelijk, verrassend en tóch herkenbaar. Zo voegt deze serie een nieuwe dimensie toe aan het rijke spectrum van moderne muziekseries en festivals.

Ik kijk er enorm naar uit! Jij ook? Bestel dan gelijk je kaarten via de knop bovenaan deze pagina!

 

Tot snel,

Esther Gottschalk
directeur Nieuw Geneco

 
Joost Kleppe

Over de Auteur

Reacties