De componisten: Aspasia, Chiel en Joost!

Op 02.11.2015 door Joost Kleppe - Geen reacties

De componisten zijn bekend! Na lang wikken en wegen zijn we voor de eerste editie van Meet the Composer! uitgekomen op Aspasia Nasopoulou, Chiel Meijering en Joost Kleppe. Waarom nou net hén?

Doelbewust kozen we voor drie heel verschillende componisten, elk met een eigen stijl en eigen inspiratiebronnen. Chiel Meijering vatte dat verschil samen als Hart, Buik en Ziel. 

Aspasia is een van oorsprong Griekse componiste. In haar melodieën hoor je invloeden van oude muziek en Oosterse mystiek.  En natuurlijk schijnt ook de zon van haar vaderland altijd ergens door haar noten heen. Bijzonder zijn de ongewone klankkleuren die zij aan de instrumenten weet te ontlokken. Daardoor klinkt Aspasia’s werk oud en nieuw tegelijk. Haar muziek werd door pianist Ralph van Raat omschreven als ‘hauntingly beautiful’. Aspasia is in deze serie de componiste van de Ziel.

Chiel is de ruige rocker van het stel. Aan zijn composities kun je duidelijk horen dat hij begonnen is als drummer van een popgroep: ze zijn heftig en hebben altijd een enorme ritmische drive. Tóch is zijn muziek de laatste jaren ook lyrischer geworden . Niet voor niets wordt zijn Rondo voor twee piano’s  hoog gewaardeerd door Paul Witteman. En met zijn Alzheimer Opera uit 2006 wist hij velen te raken. Chiel Meijering is vooral de componist van de Buik.

Joost ziet Portugal als zijn tweede vaderland en is een liefhebber van rauw gezongen fado. Die invloed hoor je terug in zijn ontroerende melodieën en zacht-schrijnende akkoorden. Daarnaast is hij een groot liefhebber van het werk van Annie MG Schmidt en Harry Bannink.  Ontroering en humor gaan in het werk van Joost Kleppe vaak hand in hand, zoals in de opera Sneeuwwit, waarin Loes Luca de boze (stief-)moeder vertolkte. Typerend voor de muziek van Joost is zijn hang naar poëzie en zijn altijd zeer zingbare melodielijnen . Hij vertegenwoordigt in deze serie het Hart.

Iedere componist is anders, en toch schrijven ze alledrie heel aanstekelijke muziek, verrassend en toegankelijk tegelijk. Vermenigvuldigd met de drie presentatoren ontstaan negen unieke muzikale ontmoetingen!

 
Joost Kleppe

Over de Auteur

Joost Kleppe is componist van vooral vocale muziek. Hij werd door collega Jeff Hamburg, bedenker van de eerste opzet van Meet the Composer, uitgekozen om één van de gasten van deze nieuwe serie te zijn. Samen met filosoof/ zanger Nathan Tax breidde Joost het concept uit tot een landelijke concertserie, met drie presentatoren en drie componisten.

Reacties